Решението е взето единодушно, а причината – нарушаване на устава на ДПС и правилата за работа на ПГ, съобщи говорителят на партията Камен Костадинов след заседание на парламентарната група, цитиран от КРОСС и БГНЕС.
 
От партията призовават Исмаилов да напусне и парламента, тъй като е избран от партийните листи и според движението не може да бъде независим народен представител.
След като вече не е депутат от ДПС, Исмаилов не е и член на Централния съвет на партията. Той влизаше в състава му като народен представител. Регионалната структура, в която членува, ще вземе решение дали трябва да бъде изключен и от редиците на партията.

Корман Исмаилов разкри част от случилото се по време на заседанието. В речта си се е обърнал към лидера Ахмед Доган и заявил, че поради неспазване на устава, уронване престижа на партията и системно неизпълнение на задълженията си като депутат, няма право на нов мандат.
"В историята и живота, като цяло, след "хюбрис", винаги идва Немезида. Затова нека бъдем отговорни и таим в душите си поне малко страх от Всевишния.
Всички наши колеги, които някога са имали принадлежност към структурите на бившата Държавна сигурност, нямат морално право да трасират настоящето и бъдещето на ДПС, заемайки отговорни публични и партиини постове. Получените от Вас хонорари и съмненията около тях са огромен негатив, а избягването на откритост и публичност пред обществото и в преки срещи с избирателите е неадекватно политическо поведение”, заявил Исмаилов.

Той отчита, че нарастващото неодобрение от обществото към Доган и към някои хора от обкръжението му "рефлектира върху битието на лоялните повече от 20 години поддръжници на партията" и призовава Доган да даде окончателен отговор за случая Ахмед Емин. 

Исмаилов настоял, че ДПС има спешна нужда от демократизиране и модернизиране, а партията днес е по-централизирана и капсулирана от когато и да било през последните 10 години.
Според Исмаилов е нужно ново модерно мислене и действие, нетрадиционно, новаторско свободно политическо мислене и ценностен подход. То можело да бъде реализирано от нови, млади, открити хора, които не робуват на предразсъдъци и страхове.

Според Исмаилов бюджетът на партията е почти непрозрачен и неясен и от медиите може да се получи повече информация, отколкото от ръководството. Самият той иска подробна бюджетна справка с ясна обосновка и сравнителен анализ на планираните приходи, разходи и заложените политики в бюджетите за 2010 и 2011 година.
Изключеният от редиците предлага 45% от държавната субсидия за партията да се разпределя между общинските структури по ясни правила и критерии в началото на всяка година.
"Със съжаление констатирам, че младежката ни организация все повече се превръща в един безкритичен към проблемите на партията и с култ към лидера апарат. Тя не взима участие във формирането на политики и е задължена основно с изборните кампании", отбелязва бившият лидер на младежите в ДПС.

"Решението за изключването ми от групата на ДПС е напълно очаквано. Надявам се с депутатите от ДПС да си запазим добрите отношения", коментира по-късно пред "Фокус" Корман Исмаилов. Според него, с днешното решение за изключването му се дава пример и е продължение на случилото се с друг бивш депутат от групата на ДПС – Касим Дал.

„Аз бях против изключването на Касим Дал. Ако на гласуването някой от колегите се беше въздържал, то същото щеше да му се случи и на него във времето. Не съм обиден и аз не подхождам лично. Тук става въпрос за други зависимости и за друг прочит на ситуацията”, коментира Исмаилов. Той ще остане в парламента като независим депутат.

Преди седмица Ахмед Доган даде 7 дни срок на Исмаилов да обясни позицията си дали подкрепя ДПС или Касим Дал.

Последна актуализация в 20 ч.